PodCast

 Något som har dykt mer och mer på senare tid är PodCast på de olika radiokanalerna på nätet och alla vet inte riktigt vad det är om man inte är insatt förstås.
En PodCast – poddsändning, podradio, eller pod, är ett enkelt sätt att prenumerera på ljud- eller videofiler via online. Då väljer du som prenumerant att om du vill ha det via din dator eller via en app till din mobila enhet. Då väljer du vilken PodCast som du vill följa och sedan får du nya avsnitt löpande. Den vanligaste plattformen som används vid podd sändningar är att använda sig av iTunes Store. Där erbjuder Apple gratis katalog där du kan välja och vraka mellan vilka PodCasts du vill ha. Men naturligtvis finns dessa PodCast för Android enheter också.
Poddsändningar skiljer från andra sätt att erbjuda ljudfiler, de använder sig av RSS-flöden för att se till att sändningarna kommer ut i etern. Vilket innebär att ljudfilerna laddas ner automatisk när ett nytt avsnitt har publicerats. Detta väldigt enkla sätt gör att i princip vem som helst kan nås ut med hemmagjord radio eller film världen över. En poddsändning beskrivs som en blandning av blogg och vanlig radio.
Det kostar inte så mycket för att kunna PodCasta, speciellt om man jämför med radio och bloggande. Detta gör att både privatpersoner och affärsmässiga företag har liknande förutsättningar. Både bland traditionella radiostationer och andra massmedier – både de som finansieras med reklam och public service, har fått ett ökat intresse för att göra poddsändningar om är billigt och lätt att erbjuda till folket i Sverige eller vart man nu än befinner sig i världen.
Under 2006 i Sverige så kom PodCast till Sverige och fick ett stort genombrott. Mycket att andra medier uppmärksamma detta. Därför ökade antal poddsändningar lavinartat och Sveriges första förening för poddare bildades – Swecasters.
Fördelen med PodCasts är att du som lyssnare kan lyssna när du själv vill och har tid. Istället för att hålla reda på sändningstider och så. Och du kan göra vart du vill också med tanke på att numera har alla sin mobil eller surfplatta med sig. Så slipper man sitta framför radion eller datorn.
Nackdelen är att det är fler och fler som plockar in reklam i sina sändningar för att kunna tjäna pengar på sin PodCast. Mycket tack vare det har blivit så populärt att lyssna på poddsändningar. Men i slutändan är det ändå du som väljer vilka poddar du vill prenumerera på. På det sättet kan du själv välja bort de sändningarna som innehåller reklam.

Olika sorters poddradio

PodCast scenen är väldigt bred och utbrett. De som är amatörer som sitter hemma i sina stugor är på gräsrotsnivå och är vanliga människor. Där ifrån sitter de och gör sina poddar, talar om precis allt – vad de tänker, vad de gör och så vidare. Några har sin podd med som en krönika och är tänkt för en publik som tänker lika dant. Andra använder en podd mer som en dagbok. Dessutom finns det vissa poddsändningar som har mer ett tema och inriktade på ett visst ämne. Många av sändningarna bedrivs som en nyhetsbevakning eller nyhetssammanfattning, då de sitter och kommenterar och diskuterar dessa inslag av nyheter.
Det som de flesta poddarna är pedagogiska och upplysande. Den genren kallas för soundseeing och då har en geografisk plats som till exempel att sändningarna kommer från ett museum eller en affär där någon fysiskt sitter på platsen när sändningen spelas in.
Många av de traditionella radiostationerna erbjuder att ta del av deras utbud och/eller arkiv av deras poddsändningar. Då är oftast programmen omklippta för att inte upphovsrättsskyddat material ska vara med i sändningen. Dessutom finns det möjlighet att ta del av sändningar från andra medier som använder sig av PodCast, till exempel – tidningar, tv-stationer, kommersiella webbplatser med flera, som då erbjuder lyssnare att ta del av deras huvudsakliga verksamhet.
Den sista gruppen som också ägnar sig åt PodCasts är från olika företag, som oftast är starka inom andra medier än radio. Deras poddsändningar är i regel utformade som förhands lyssningar eller reklam direkt för företagets varumärke. Under de senaste åren har PodCasts börjat innehålla marknadsföring (content marketing), ämnet inte är reklam, men angränsar till vad företaget sysslar med eller på annat sätt kopplat till företaget. Som exempelvis – Skånetrafikens ”Sätet Bredvid” eller IKEAs ”Podologen”
Det går att vinna inom PodCast också varje år i forma av Svenska Podradiopriset som anordnas av Daytona Stockholm. Så börjar du PodCasta och får många lyssnare så kanske du också kan vinna!

Tips på PodCasts!

Här kommer några av Sveriges populäraste poddsändningar som du kanske också får upp ögonen för. Det är en blandad kompott!
Noel & Ludwig – som kommer från gruppen HOV1 och de bjuder på filosofi från vardagen en gång i veckan. De kallar sig för – Riddarna med brustna hjärtan.
https://itunes.apple.com/se/podcast/noel-ludwig/id1220846208?mt=2&ign-mpt=uo%3D2
Mysteriet – En PodCast om gåtor, olösta fall och mysterier. De letar världen runt efter spännande och förbluffande historier som kanske kan väcka intresse hos dig.
https://itunes.apple.com/se/podcast/mysteriet-en-podcast/id1191318305?mt=2&ign-mpt=uo%3D2
Historie Podden – En podd med en blandning av folkbildning och underhållning i en härlig mix. Sändningarna sker varje söndag, då de två gymnasielärarna Daniel och Robin pratar om rykande gamla händelser.
https://www.radioplay.se/podcast/historiepodden
Ufopodden – Där olika ufo-mysterier som är baserade på verkliga händelser som blir dramatiserade med Moa Gammel som är berättare. Skådespelarna och andra kändisar som är med är – Johan Rabaeus, Sigge Eklund, Ann Petrén, Lia Boysen, Happy Jankell, William Spetz, Matias Varela, Malou von Sivers med flera.
https://itunes.apple.com/se/podcast/ufopodden-i-p3/id1206916447?mt=2&ign-mpt=uo%3D2
Träningspodden – Vill du ha hjälp med att komma igång med träningen? Eller tränar du några pass i veckan och behöver inspiration för att komma vidare till nästa nivå? Det kan vara så också att du helt enkelt älskar att träna och vill lyssna på sådan som tycker lika dant. Då passar denna podden för dig. Det är Jessica Almenäs och träningsexperten Lovisa Sandström som peppar dig då!
https://itunes.apple.com/se/podcast/tr%C3%A4ningspodden/id1032687266?mt=2&ign-mpt=uo%3D2
Freakshow – Där träffar du på de två komikerna Messiah Hallberg och Jakob Öqvist i en sen kvälls show. Då de bjuder roliga gäster och särskådar den absurda nöjesvärlden.
https://itunes.apple.com/se/podcast/freakshow/id1181980607?mt=2&ign-mpt=uo%3D2

Dess var bara av de få tal bland de 100 mest populäraste PodCasts i Sverige. Vill du hitta flera så gå in på denna länk: https://brapodcast.se/