Genrer

Att lyssna på musik är en verklig härlig upplevelse och det hänger ihop med tycke och smak på vilken typ av musik du vill lyssna på. Det hänger på individ till individ helt enkelt. Därför är det riktigt bra att här hos oss på Radio KC Waal Wijk Live kan du som lyssnare välja och vraka mellan de olika genrer vi erbjuder alla våra lyssnare som spelas live på de många radiokanalerna vi erbjuder våra lyssnare att välja mellan.
Det kan vara olika musik från dag till dag också som man lyssnar. Mycket beroende på vilket humör man är på eller om man ska göra något speciellt. Det är många som till exempel kör igång hård rock när det är en storstädning på gång eller det ska diskas.
Humöret har en stor betydelse. Känner du dig nere och deppig så vill man kanske lyssna på en speciell musik, antigen för att bli uppmuntrad eller för att spegla hur man mår. Eller om man har litet mysigt med sin partner så är det kanske lite klassisk eller lugna melodier som spelar i bakgrunden.
Vad hade en film varit utan musik till exempel? Det är med all säkerhet att det inte hade varit en skräckfilm om inte det klassiska skräckfilms musik hade spelat i bakgrunden för att backa upp handlingen. Testa att ta bort ljudet någon gång när du ser en skräckfilm. Du kommer märka att filmen inte är lika skräckinjagande längre utan musiken.
Musik har alltid funnit sedan alla tider från att spela och trumma på trädstammar till värsta digitala musiken som finns i dags läget. Musik har funnits för att muntra upp människor. Vad hade en fest varit utan musik? Eller ett bröllop utan orgelmusiken ackompanjerad gången uppför altargången. Vilken trist värld vi hade levt i då!

Pop

Popmusik har funnits i nästan 100 år. År 1926 användes själva ordet popmusik eller pop som man också brukar säga, för första gången som egentligen är en förkortning på populärmusik. Det betecknar helt enkelt att en viss typ av musik är populär och har sedan slutet av 1950-talet blivit genren popmusik. Popmusik för en mer lättlyssnad musik än alternativet som var på tapeten då också – rock´n´roll.
London blev snabbt ett centrum för popen som ansåg mindre rebellisk än den upproriska rockmusiken som kom från USA. På slutet av 1960-talet började man skilja på pop- och rockmusik. Det som kännetecknar popen är att den görs av den görs normalt av popgrupper med musiker, och/eller popartister som gruppens sångare med flera.
Det typiska med popgrupper eller popartister är att de spelar och sjunger en mer kommersiell gångbar musik. Då dessa oftast handlar om kärlek och smärta med mera – speglar olika känslor helt enkelt.
Några som vi förknippar med popmusik, både som enskild artist eller grupp är – Michael Jackson, ABBA, Alphaville, Beatles, Bing Crosby, Madonna och Elvis och detta är bara att nämna ett fåtal som har popmusiken som sin bakgrund.
Det finns sedan olika indelningar i popmusiken också så som – New Wave, synth, Indie med flera.
En poplåt kan byggas upp på många sätt, men den består oftast av elementen – intro, vers, brygga, refräng, stick och outro. Vilken ordning de kommer varierar och vilka av dem kan också förändras. Men det är en trallvänlig låt som fastnar och kan oftast bli en så kallad ”sommarplåga”.
Några av de radiokanaler som spelar popmusik:
Mix Megapol: http://mixmegapol.radio.se/ spelar blandad musik
Lugna Melodier: http://lugnafavoriter.radio.se/ spelar lugn musik
Sveriges Radio P4 Plus: http://sverigesp4plus.radio.se/ spelar hits, pop, oldies
Crooner Radio: http://croonerradio.radio.se/ spelar världsmusik
Dansbandskanalen http://dansbandskanalen.radio.se/ spelar dansbands musik

Som sagt popmusik kan vara olika typer av musik men det som är gemensamt är att det är populärt bland en stor mängd människor och att den är lättlyssnad.

Hårdrock

Hårdrock är egentligen ett samlingsnamn, i Sverige, för den tunga och hårda elgitarrdominerade rockmusiken. Den har inspirerats och utvecklats av den högljudda rockmusiken som spelades av rockgrupper i slutet av 1960-talet och i början av 1970-talet. Hård rocken fick sin kulmen egentligen på 1980-talet då den så kallade ”Heavy Metal” rocken kom förknippas just med genren hårdrock.
Begreppet hårdrock är väldigt brett, allt ifrån vanlig hard rock, heavy metal och alla under subgenrer. Det finns både de som är äldre men även de som är nyare. Detta gör att just hårdrock har så stort område. Några exempel på hard rock-band – AC/DC, Kiss och Bon Jovi eller de tidiga heavy metal-band som Black Sabbath, Judas Priest och Iron Maiden för i slutända sluta med de tyngre metal-band som Metallica, Rammstein och Slipknot, alla dessa anses vara hårgruppsband.
Hårdrocken är som sagt en förlängning av rockmusiken som uppstod under 1960-talet i samband med garagerock, psykedelisk rock och bluesrock. Men en sak som alla dessa av olika genrer är att de har gemensamt att det är en aggressiv sång, distade elgitarrer, elbas och trummor som då oftast ackompanjeras av piano och keybord.
Det blev faktiskt så under 1970-talet så blev hårdrocken lite av populärmusik. Då med grupperna så som – Led Zeppelin, The Who, Deep Purple, Aerosmith och Van Halen för att nämna några. Mot slutet av 1990-talet så började hårdrocken så började hårdrocken tappa sina lyssnare då grunge och britpop tog över.
Men under 2000-talet så fick hårdrocken revansch då folk börja upptäcka musiken igen, intresse för etablerade grupper fick ett uppsving och därmed fick nya framgångar.
Några av de radiokanaler som spelar hårdrock musik:
Bandit Rock: http://banditrock.radio.se/ spelar hårdrock, rock
Metal Wildcat Radio http://metalwildcat.radio.se/ spelar heavy metal hårdrock
Hotmix Metal Radio http://hotmixmetal.radio.se/ spelar heavy metal hårdrock
Wild Rock Radio http://wildrockradio.radio.se/ spelar heavy metal, rock
Metal Rock Fm http://metalrockdotfm.radio.se/ spelar klassisk rock, metal

Dessa är bara några av radiostationer världen över som spelar hårdrock. Det är bara till att se till och lyssna och headbanga för fulla muggar!

Country

Countrymusik, country, country and western, är ett samlingsbegrepp för flera musikgenrer med sitt ursprung i folkmusiken i Sydstaterna i USA och i Appalacherna men även i brittisk och irländsk spelmanskultur, men också spiritual och blues. Den countrymusik vi hör numera kommer från mitten av 1900-talet närmast sig pop- och rockmusiken, då främst genom att av använda sig av spela på trummor med har kompletterats av elgitarr till den akustiska gitarren. Och innehåller en blandning av olika etniska gruppers musik.
Country and westernmusik termen blev vanlig under 1940-talet och ersatte termen Hillbillymusiken. Det var först under senaste delen av 1960-talet som countrymusiken blev allmänt erkänd då ett skivbolag införde ”File under Country”.
Nashville är den ort i USA som hela världen förknippar med countrymusiken. Och för sin inre syn har man bilden av en man i cowboyhatt som står och sjunger med sin akustiska gitarr hängande över axel framför en mick. År 2006 var det verkligen året som countrymusiken fick ett uppsving i USA och försäljningen av countryalbum ökade kraftigt.
Countrymusiken har olika subgenrer som till exempel – Nashville-soundet, Bluegrass, western, cajun, zydeco, honky tonk, rockabilly med flera. Några av de som verkligen har satt countrymusiken på världskartan är – Dolly Parton, Kenny Rogers, Tammy Wynette, Lorette Lynn, Jonny Cash, Hank Williams med flera.
Musiken speglar hur livet ser ut i sydstaterna och melodierna är traditionellt uppbyggda ballader och vanligt folk kunde relatera till texterna – kvinnor, döden, whiskey, sjukdom och så vidare, mycket hjärta och smärta.
Några av de radio kanalerna som spelar country:
Country kanalen: http://www.countrykanalen.se/ spelar country and western
Country Rocks Radio http://countryrocksradio.com/ spelar country dygnet runt
1 Fm Absolutely Country Hits http://1fmabsolutelycountryhits.radio.se/ spelar all världens country
Nashville Fm Radio http://nashvillefm.radio.se/ spelar country
181 Fm Real country Radio http://181fmrealcountry.radio.se/ spelar country and western

Ta på cowboy bootsen och sväng om till härlig countrymusik!

Klassisk musik förknippas till något som tillhör de finare salongerna och kan spelas i olika skepnader – seriös musik, konstmusik, klassicistisk musik med flera. Då det är ett mycket stort begrepp. Men något som alla har gemensamt anses det att musiken består av ett konstnärligt och kulturellt värde. Vilket gör att klassisk musik betraktas som speciell värdefull och en del av vårt kulturarv världen över.
De tonsättare som levde på 1800-talet har en slags hjältestatus och deras verk lever än idag. Spelas för fulla hus runt om i konsertsalar världen över.
Klassisk musik består enbart att man spelar på olika instrument, så kallad instrumental musik. De vanligaste förekommande instrumenten är bland andra – piano, violin och andra stråkar, blåsinstrument så som trombon, trumpet med flera, pukor, flöjter och så vidare.
De kompositörer som vi oftast förknippar med klassisk musik är bland andra – Hayden, Mozart, Beethoven och Schubert. Den klassiska musiken delas upp i epoker (tidsperioder) – Renässansen, barocken, wienklassicismen, romantiken, impressionismen, expressionismen och modernismen.
Klassisk musik som har komponerats på 1900-talet och 2000-talet betecknas som nutida klassisk musik. Då anses de stora kompositörerna så som – Arnold Schönberg, Anton Webern och Alban Berg bara för att nämna några.
Att lyssna på klassisk musik kan vara mycket rogivande och kan få en stressa själ att varva ner. Det behöver inte lyssnas på i de fina salongerna utan det går alldeles utmärkt att lyssna på där hemma i samband med att man exempelvis läser, slappar av, äter och umgås med mera.
Några av de radio kanaler som spelar klassisk musik:
Sveriges Radio P2: http://sverigesp2klassiskt.radio.se/ spelar klassik musik
Bach Radio: http://bach.radio.se/ spelar klassisk musik
Swiss Classic Radio: http://swissclassic.radio.se/ spelar klassiska mästerverk
Klassisk Radio Dreams Radio: http://klassikradiodreams.radio.se/ spelar klassisk musik
K-Classic Radio: http://kclassicradio.radio.se/ spelar klassiska verk

Det är bara att sätta sig till rätta och njuta!

Jazz

Jazzen är den musikgenren som man förknippar med bland annat improvisation, avancera harmoni med blå toner, synoper, sväng, musikinstrument som ”svarar” varandra (så kallad call and response) och dessutom polyrytmik. När musiker spelar jazz så är musikslangen för det – är att de jammar.
Ordet jazz har de lärde tvista om vart det kommer ifrån. En av dessa etymologiska ursprung påstås att det ska vara av sexuell art. Och komma från ordet ”jasm” eller ”jizm” som på mitten av 1800-talet stod för att mat viril och vital med ett ursprung för sperma.
Musikstilen jazz växter fram i USA:s sydstater i slutet på 1800-talet och slog genom på 1920-talet. Sedan dess har jazzen haft en stor betydelse för andra musikstilars framväxt och dess utveckling. Denna utveckling finns fortfarande då nya typer av jazz hela tiden kommer. Ordet jazz dyker upp i svenska på 1920-talet då en känd författare skriver om Paris.
Jazzen och Bluesen har mycket gemensamt. De bägge musikstilarna har både geografiska rötter och dess historia är väldigt snarlika. Som till exempel de senare musikstilarna Boogie Woogie och Rhytm´n´Blues som har rötterna i båda och det sägs att dessa vara föregångare till eller ursprunget till rocken.
Ursprunget av jazzen kommer runt Mississippideltat och från staden New Orleans där de traditionella afrikanska rytmerna och arbetsånger blandades med psalmer, marscher och inte minst cabaré- och varieté-musik från Europa. Men även andra former av mer etnisk musik var viktiga inslag och inspirationskällor, som till exempel irländsk folkmusik, ungersk-judisk klezmermusik, mer mera. Jazzen har därför en del gemensamma rötter med blues, bluegrassmusik och countrymusiken.
Den som verkligen gjorde jazzen stor det var Louis Armstrong och han anses vara en viktig och stilbildande jazzmusiker och han ägnade sig bland annat åt kompositioner, trumpetande och sång inom genren jazz. Instrumenten som oftast förknippar med jazzen är just blåsinstrument som trumpet, kontrabas och saxofon tillsammans med piano och trummor med flera instrument.
Grenar inom jazzen finns bland annat swing, och bebop. Som bland annat Miles Davis och Dizzy Gillespie spelade. Andra stilar finns också som fusion, cool jazz, modal jazz, latin jazz och Free jazz.
Några av dessa radio kanaler spelar jazz:
Jazz Radio: http://www.jazzradio.com/ spelar alla former av jazz
Crooner Radio: http://croonerradio.radio.se/ spelar jazz från hela världen
Jazz Festival Radio http://jazzfestival.radio.se/ spelar jazz från USA
Swing Fm Radio http://swingfm.radio.se/ spelar jazz från 20–40-talet
Smooth Jazz Radio http://smoothjazz.radio.se/ spelar chill out jazz

Ta på dansskorna och swinga till en dans i jazz!